Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, balık boylarının istenilen seviyede olmaması ve hamsinin erken göçü ile Doğu Karadeniz’de avcılık faaliyetleri durdu.
Av yasağının başlayacağı 15 Nisan öncesi ağlarını toplayıp tekne bakım ve onarımına başlayan balıkçılar, tüm umutlarını gelecek sezona bıraktı.
“10 DERECENİN ALTINA İNMEDİ”
Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, “Normalde deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde balık toplanmaya ve sürü halinde av vermeye başlar. Ama bu sene Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altına neredeyse hiç inmedi. Şu an nisan başı denizin en soğuk dönemi olması gerekirken deniz suyu sıcaklığı 12-13 derecelere çıktı. Bu sıcaklık beklenenin çok üzerinde ve balık bu sıcaklıkta av vermiyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erüz, sıcaklık artmaya devam ederse bu doğrultuda hamsinin göç periyodunun farklılaşacağını ve ona göre strateji geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
“ESKİSİ GİBİ İRİ HAMSİ ÇIKMIYOR”
Gemi kaptanı İsmail Kaya ise “Son yıllarda balık, Karadeniz’den göçünü erken tamamlıyor. Önceden hamsi kasım ayında gelirdi. Bu sene ekim ayında Marmara’da hamsi avına başladık. Hamsi göçü süresi her geçen yıl kısalıyor. Biz de erken dönüyoruz. Bunun sonucunda her yıl sofralara gelen balık hem azalıyor hem de boyutu küçülüyor. Eskisi gibi bol ve iri hamsi çıkmıyor. Buna karşın topyekun bir önlem alınmalı” dedi.
Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı’nda gelecek sezona hazırlık için ağlardaki yırtıkları onaran balıkçı Halil Kalaycı da “Bu sene balık olmadı. Erken döndük. Balık beklediğimizden erken bitti. 1 aydır limandayız, ağ tamiri yapıyoruz, kurşunlarımızı düzenliyoruz. Gelecek sezona hazırlanıyoruz” diye konuştu.