reklam
reklam
DOLAR35,3514% 0.12
EURO36,8054% 0.25
STERLIN44,3626% 0.29
FRANG38,9977% -0.1
ALTIN3.023,11% 1,09
BITCOIN100.634,741.455
reklam

Bir aday oy çoğunluğunu topladı, fakat diğer aday zafer yolunda

ABD seçimlerinde büyük gün, yarın. Peki hangi aday önde seyrediyor? Her ne kadar bir aday yüzde 1’lik oy çoğunluğunu toplamış olsa da, ABD’nin seçim sisteminin o detayı, seçimin kaderini değiştirebilir.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bir aday oy çoğunluğunu topladı, fakat diğer aday zafer yolunda
reklam

ABD seçimlerinde yarın, büyük gün. 2016 yılından beri en çok skandal, polemik ve tartışmaya gebe olan bu seçim boyunca dünyanın aklında olan soru ise, kimin kazanacağı. Anketler baş başa, yüzde bir farklarla ilerlerken ülkenin kaderini belirleyecek seçimden bir gün önce, bir aday diğerine göre daha çok öne çıkıyor.

ABD’deki anketleri toplayarak genel bir yüzde çıkaran 270toWin ve 532 Projesi sitelerine göre Kamala Harris, yüzde 1’lik bir farkla ülke genelinde önde görünüyor.

Daha önce, önde gelen basın kuruluşlarının bir kısmı oy çoğunluğunu Trump’ın aldığı söylerken, diğer kuruşlar Harris’i öne çıkarıyordu. Fakat seçimden bir gün önce, önde gelen seçim anketleri Harris’in yüzde 1 ile önde olduğu konusunda hemfikir.

Fakat toplam oylarda yüzde 1’lik bir fark, ABD seçimleri için belirleyici bir fark değil. Zira, halkın bu kadar bölündüğü bir seçimde önemli olan kişilerin oyları değil, eyaletlerin oyları.

HALK DEĞİL, KURUL SEÇİYOR

ABD’de oy farkının bu kadar yakın seyrettiği seçimlerde, gelecek ABD başkanını seçme görevi halkın kendisine değil, Seçim Kurulu’na kalıyor. ABD’de kendi eyaletinde oy kullanan seçmen, bir başkana oy verdiğinde aslında Seçim Kurulu’na atanan, kendi eyaletinin vekiline hangi başkana oy vermesi gerektiğini söylüyor. Böylelikle Seçim Kurulu, ABD başkanını halka danışarak seçmiş oluyor.

Seçim Kurulu’na seçilen siyasetçinin, kendi eyaletinin oy çoğunluğuna karşı çıkması mümkün değil. Fakat bu durum, nüfusu 100 bin’i geçmeyen eyaletlerin, nüfusu milyonları geçen eyaletlerle aynı oya sahip olduğu anlamına geliyor. 100 bin kişinin oyu, eyalet bazında 1 milyon kişiyle aynı oluyor.

Bu önemli bilgi çerçevesinde önemli olan, Başkan adaylarının ne kadar oy kazandığı değil, kaç eyaleti kazandığı oluyor. Seçimin gerçek tablosu da bu şekilde ortaya çıkıyor.

SEÇİMİ BELİRLEYEN SALINCAKLAR

ABD’nin 50 eyaletinin 7’si, ‘salıncak’ eyaletler olarak isimlendiriliyor. Bu eyaletler, iki adayın da kazanma olasılığının yüksek olduğu eyaletler. Anketlerde her ne kadar popüler oy oranlarında Harris önde olsa da, Salıncak eyaletlerde Trump önde seyrediyor. 

New York Times anketlerine göre Trump, 7 salıncak eyaletten 5’inde önde.Pennsylvania, Georgia, Kuzey Karolina ve Nevada eyaletlerinde yüzde birden az bir farkla önde olan Donald Trump, Arizona eyaletinde yüzde 3’ten yüksek bir farkla önde. Diğer yandan rakibi Kamala Harris Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde yüzde 1’den az bir farkla önde seyrediyor.

Bu tabloya baktığımızda, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın kazanması, Demokrat Parti adayı Kamala Harris’e göre oldukça olası görünüyor.

ABD seçimlerinde kazananı belirleyen salıncak eyaletler, Donald Trump’ı seçecek gibi görünüyor.

reklam