Doğu Karadeniz’in yüksek dağlarında yaşayan çok sayıda göçer aile, ilkbaharla birlikte yaylalarına doğru hareket etmeye başlıyor. Yüksek rakımlı dağlarda 3 bin metreye kadar tırmanan bu aileler, altı ay boyunca sürülerini geniş ve verimli meralarda, temiz su kaynaklarının olduğu yerlerde otlatırken bu sayede hayvanlarından daha fazla verim alıyor.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bu göçerler, sürüleriyle birlikte zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Yaylalardan köylere dönüş yolculuğu, sonbaharın renkleriyle süslü dağlık alanlardan ve ormanlardan geçerek daha yorucu bir hale geliyor. Zaman zaman, yolculukları sırasında geçtikleri köylerde misafir edilen göçerler, kilometrelerce yol kat ederek hayvanlarını dağlardan sahil kesimindeki yerleşim yerlerine indirmek için çaba harcıyorlar. Bu dönüş süreci, yaklaşık 1 ay sürüyor.
15 GÜN ÖNCE YOLA ÇIKTILAR
Yolculuk boyunca zorlukları paylaşan göçerlerden Nejdet Bıyıklı, 65 yaşında ve sürüsüyle yaklaşık 15 gün önce Ovit Dağı’ndan yola çıktığını belirtti. Bayburt’un Üzengili köyüne ulaştığını ve yolculuğuna devam ederek Bayburt’un Aydıntepe ilçesine gitmeyi planladığını söyledi. Bıyıklı, bu tür yolculukların zorlayıcı olduğunu ancak yaşamının büyük bir kısmını bu şekilde geçirdiğini ifade etti.
ZORLU COĞRAFYA ŞARTLARI
Bu yolculuğun zorluklarını vurgulayan Serkan Çakır, hava koşullarının ve dağların coğrafyasının bu işi, diğer bölgelere göre daha zor hale getirdiğini belirtti. Çakır, yıllardır sürü güttüğünü ve tüm zorluklara alıştığını söyledi.
Çakır, sürülerinin yavrulama döneminde olduğunu belirterek, onları araçlarla taşımadıklarını ve bu dönemde düşük yapabileceklerini söyledi. Güzergahları boyunca geçtikleri köylere herhangi bir rahatsızlık vermemeye dikkat ettiklerini ve bölge halkının misafirperverliğinden memnun olduklarını ekledi.