Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ODTÜ ve Ankara Adli Tıp Kurumu araştırmacıları ile birlikte gerçekleştirdiği çalışmada, insan vücudunda mikroplastik varlığını ortaya koyan çarpıcı bulgulara ulaştı. 26 kadavra üzerinde yapılan incelemede, midelerden alınan örneklerde yaklaşık 100 mikroplastik parçacık tespit edildi. Bu sonuçlar, kişi başına yaklaşık 10 mikroplastiğin anlık olarak midede bulunduğunu, bir insanın ise günde 30-40 mikroplastiğe maruz kaldığını gösterdi.
Prof. Dr. Gündoğdu, mikroplastiklerin sindirim sisteminde parçalanarak 100 mikrondan küçük boyutlara indiğini ve bu parçacıkların kan dolaşımı yoluyla vücuda yayıldığını belirtti. Araştırmada ayrıca, bu mikroplastiklerin tekstil ürünleri, hava, ambalajlı gıdalar ve hazır yiyeceklerden kaynaklandığı da tespit edildi. Özellikle ipliksi yapıda olan mikroplastikler, plastik içerikli tekstil ürünlerinden kaynaklanırken; ambalajlı gıdalardan alınan mikroplastiklerin de önemli bir maruziyet kaynağı olduğu ortaya kondu.
Sulak ve tarımsal alanlardan gıdalara, tekstil ürünlerinden tıbbi malzemelere kadar birçok kaynağın insanları mikroplastiklerle temas ettirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gündoğdu, mikroplastiklerin kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Yakında gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Plastik Anlaşması’nda, plastik üretimine yönelik kısıtlamaların yer almasının önemine de dikkat çekti.