reklam
reklam
DOLAR34,9701% 0.18
EURO36,6308% -0.02
STERLIN44,3370% 0.15
FRANG39,1865% 0.15
ALTIN3.019,55% 0,44
BITCOIN99.524,80-1.459
reklam

G20 zirvesi, Dünya’nın krizlerine ayna oldu

Dünyanın önde gelen liderleri, Rio de Janeiro’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde ticaret, iklim ve güvenlik konularını ele alacak. Zirve sonunda katılımcı liderlerin beraber imzalayacağı bildirinin son halinin ise, savaşların salladığı ve ekonomik anlaşmazlıkların damga vurduğu zirvede nasıl şekilleneceği merak konusu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve G20 ülkelerinin liderleri, Rio de Janeiro’daki Modern Sanat Müzesi’nde düzenlenen zirveye katılmak için Pazartesi günü bir araya geldi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, liderleri müzenin önünde kırmızı halıda karşıladı. Ticaret, iklim değişikliği ve uluslararası güvenlik gibi konuların ele alınacağı zirvede, Trump’ın göreve başlar başlamaz uygulamayı vaat ettiği gümrük tarifeleri ve Ukrayna’daki savaşa müzakereyle çözüm önerisi gibi politikalar masadaki tartışmaları şekillendirecek.

BİDEN, Şİ’NİN GÖLGESİNDE KALDI

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Beyaz Saray’da kalan iki aylık görev süresi nedeniyle öne çıkmaması bekleniyor. Diğer yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Gazze ve Ukrayna’daki savaşların yol açtığı jeopolitik gerilimlerin gölgesindeki zirvede kilit bir rol üstlenecek.

Liderler, Ukrayna savaşına yönelik ortak bir açıklama metni hazırlamakta güçlük çekiyor. Kaynaklar, katılımcıları eleştirmeden barış çağrısında bulunmayı amaçlayan metnin bile hassas dengelere dayandığını belirtti.

Pazar günü Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği büyük çaplı hava saldırısı, bu sınırlı uzlaşmayı dahi sarstı. Avrupalı diplomatlar, küresel çatışmalara ilişkin önceki metinlerin yeniden değerlendirilmesini talep etti. Diğer yandan Biden’ın bugün aldığı, Ukrayna’nın NATO’dan aldığı uzun menzilli füzeleri Rusya sınırlarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermesi, Rusya’da büyük tepki gördü. 

TRUMP HESABI DEĞİŞTİRDİ

Trump’ın Ocak ayında göreve başlamasıyla Brezilya’nın sürdürülebilir kalkınma, zenginlerin vergilendirilmesi ve yoksullukla mücadele gibi konuları içeren G20 gündeminin zayıflayabileceği belirtiliyor. Brezilya’nın, çok taraflı finans kuruluşlarının reformu için yaptığı çağrının da Trump yönetimiyle zorluklarla karşılaşması bekleniyor.

Şi Cinping ise, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ni ön plana çıkararak ekonomik gücünü sergilemeye hazırlanıyor. Brezilya’nın bu girişime katılmama kararı, Çin ile ilişkilerde dalgalanma yarattı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Guangdong Uluslararası Strateji Enstitüsü’nden Li Xing, “Bu, ilişkiler için büyük bir darbe oldu. Çin, büyük bir hayal kırıklığına uğradı,” yorumunda bulundu.

Trump’ın Çin ve diğer ülkelerden ithalata yeni tarifeler getirme planları, ülkelerin arasındaki ilişkileri gerebilir. Brezilya’nın zenginlerin vergilendirilmesini zirve gündemine taşıma çabası ise Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin direnciyle karşılaştı. Arjantin heyeti, bu konunun ortak açıklamada yer almasını reddetti.

ZİRVEDEN ÖNCE ÇATIŞMA

Rio de Janeiro’da zirve boyunca güvenlik artırıldı. Askeri birlikler polis güçlerini desteklemek için devreye girdi.

Ancak zirveden hemen önce Brezilya ordusuna ait bir devriye ekibi, kentin yaklaşık 20 kilometre batısındaki Cidade de Deus mahallesi yakınlarında ateş altına alındı.

Olayda yaralanan olmadı. Yetkililer, ateşi açan kişileri arıyor.

reklam