reklam
reklam
DOLAR35,5696% 0.36
EURO36,6745% 0.08
STERLIN43,5249% 0.2
FRANG39,0446% 0.36
ALTIN3.102,44% 0,29
BITCOIN99.891,37-0.169
reklam

Akbelen ormanları katliamında ÇED Muafiyeti davası yapıldı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için başlattığı ağaç katliamı ile ilgili “ÇED muafiyeti kararına” karşı açtığı dava bugün görüldü.

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Duruşmada, davalı ve davacı tarafların ifadeleri alınırken talepleri dinlendi.

Duruşmada ayrıca, Muğla Barosu, davaya müdahil olma talebini iletti.

Sarıca: “Kamu yararı nerede burada?”

Davacı müdafi Avukat İpek Sarıca duruşma sonrasında yaptığıaçıklamada yürütülen proje ile kamu yararının ihlal edildiğini belirterek şunları söyledi:

BİLGİLER SAKLANIYOR

“Bugün görülen dava, Akbelen’deki ÇED muafiyetinin iptali içindi. Hiçbir zaman ÇED muafiyetinin neye göre verildiği veya hangi denetime tabi tutulduğu, hangi belgelere göre bir verildiği ne idare tarafından, ne davalılar tarafından sunulmadı. Böyle bir gerçeklik var davada. Yani bilgi saklanıyor. Aynı zamanda 2005 tarifinde ÇED muafiyeti kararında uygulanması gereken hüküm bile uygulanmıyor. Mülga hüküm uygulanıyor. 2023 tarihindeki ÇED muafiyeti yönetmeliğindeki hüküm uygulanmış. Ancak 2024 tarihinde farklı bir hüküm var. O hükme göre 5-6 tane kriter var. Onların sağlanması gerekiyor. Ancak hiçbir şekilde bunları sağlandı mı sağlanmadı mı? Denetimi dahil yapılmamış. Akbelen’in ormanları kesildikten sonraki faaliyetlerin sonuçlarının neler olabileceği konusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bir kitapçık var. Orada bahsedildi. Biz köylüler Ağustos 2023’ten beri bunları birebir yaşamaya başladık. Yüzey depremleri hissediyordu orada. Ve ÇED muafiyetinin sonuçları aslında bunlar. Ve insanlar buna tabi oluyor. Yine şirket tarafından bir hava emisyon ölçümü yapılmış bizim emisyon ölçümü yaptığımız tarihlerde. Biz Akdere’nin dibinde yaptık. Ancak şirket ise Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’nin önünde dört noktadan yapılmış. Yani arada yaklaşık 2-3 kilometre mesafe var. Ve orada demiş ki ‘Ona göre ben hava kalitesi standartlarına uyuyorum.’ Gerçekten uyuyor musunuz? Uymadığınızı tespit ettik. ÇED muafiyetinin sonucu bunlardı. Biz bunları neden yaşıyoruz? 2005 tarihli AİHM kararı hala uygulanmadığı için. Kararda da ÇED prosedürünün uygulanmadığı defalarca dile getirilmiş. Bu dile getirilmesine rağmen hala ÇED muafiyeti uygulanıyor. Ancak unutmayın. O OKYAY kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde. Neden uygulanmadığı konuşuluyor. Bu kadar büyük yaptırımları olacak bir şey hala uygulanmıyor.” İfadelerini kullandı.

reklam