reklam
reklam
DOLAR34,9026% 0.09
EURO36,6552% 0.04
STERLIN44,3569% -0.32
FRANG39,1724% -0.66
ALTIN3.010,94% -1,15
BITCOIN99.383,83-1.591
reklam

Araştırma sonuçları açıklandı: Yüzde 75’i okumadan paylaşıyor

Yeni bir araştırma, sosyal medya kullanıcılarının paylaştıkları haber bağlantılarının büyük bir kısmını okumadan paylaştığını ortaya koydu. ABD’deki üniversitelerden araştırmacılar, 2017 ile 2020 yılları arasında 35 milyonun üzerinde Facebook gönderisini inceledi. Bu gönderilerdeki haber linklerinin yüzde 75’inin, içerik okunmadan paylaşıldığı belirlendi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Araştırmanın bulguları, sosyal medya üzerinde hızlı bir şekilde yayılan yanlış bilgilerin nedenlerini anlamada önemli bir ipucu sunuyor. Çalışmaya göre, kullanıcılar genellikle haber başlıkları, özetler ya da paylaşımlardaki beğenileri görerek bağlantıları paylaşıyor, ancak içerik hakkında bilgi sahibi olmadan.

YANLIŞ BİLGİ HIZLA YAYILABİLİYOR

Araştırma, sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşmasının nedenlerinden birinin bu davranış olabileceğini belirtiyor. Bu durum, özellikle siyasi ve bilimsel konularda yanlış bilgilendirmelerin hızla yayıldığına işaret ediyor.

Araştırmanın yayımlandığı Nature Human Behaviour dergisi, bu paylaşım alışkanlığının “endişe verici ve dikkat çekici” olduğunu vurguluyor. Kullanıcılar, içerikleri okumadan paylaşımlar yaparken, kendilerini konu hakkında daha bilgili hissedebiliyorlar. Bu, yanlış bilgilere dayalı kararlar alınmasına ve toplumsal tartışmalarda yanıltıcı bilgilere yol açabiliyor.

NEDEN OKUMADAN PAYLAŞIYORLAR?

Araştırmacılar, sosyal medya kullanıcılarının “aceleci” doğasının bu paylaşımların artmasına neden olduğunu belirtiyor. Kişisel ve sosyal medya beslemelerinde aşırı bilgi yüküyle karşılaşan kullanıcılar, hızlıca paylaşımlar yaparak kolayca dikkat çekmek isteyebiliyorlar.

Araştırma, bu hızlı paylaşımların daha basit, yüzeysel işaretlere dayandığını ve kullanıcıların doğru bilgiye erişmeden paylaşım yapmaya daha meyilli olduğunu öne sürüyor. Sonuçta, özellikle siyasi görüşlerini güçlü bir şekilde savunan kullanıcıların, tarafsız olanlara kıyasla daha fazla haber linki paylaştığı görülüyor.

Araştırmada, özellikle güçlü siyasi görüşleri olan kullanıcıların daha fazla link paylaştığı, ancak bunun da çoğu zaman küçük bir grup tarafından yönetilen aşırı aktif hesaplar ve topluluklar nedeniyle olduğu belirtiliyor. Bu gruplar, içerikleri yeniden paylaşarak daha geniş kitlelere ulaştırma amacı güdüyorlar.

Araştırmanın yazarları, sosyal medya platformlarına içerik paylaşmadan önce kullanıcılara, paylaşılan haberleri okumaları için hatırlatıcı uyarılar eklemelerini öneriyor. Bu tür uyarılar, kullanıcıların bilgi paylaşımlarını daha bilinçli yapmalarına yardımcı olabilir.

reklam