reklam
reklam
DOLAR34,9465% 0.15
EURO36,5901% -0.1
STERLIN44,1852% -0.18
FRANG39,1294% 0.03
ALTIN3.013,96% 0,25
BITCOIN100.162,08-0.437
reklam

Resmen kanıtlandı: Kadın ve erkek beyni arasındaki farklar ortaya çıktı

Yeni araştırma adeta “erkekler Mars’tan, kadınlar Venüs’ten” sözünü kanıtladı. Bilim insanları, cinsiyetin; davranışları, beyin fonksiyonlarını ve psikiyatrik sorunların ortaya çıkışını belirleyen önemli bir etken olduğunu kanıtladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Resmen kanıtlandı: Kadın ve erkek beyni arasındaki farklar ortaya çıktı
reklam

Kadın ve erkek arasındaki farklar sık sık dile getirilse de son araştırma bu durumu bilimsel olarak da gözler önüne serdi. Araştırmacılar cinsiyeti, insan beynindeki somut farklılıklarla ilişkilendirmek için uzun süredir çalışıyorlardı. Pek çok araştırma beyin organizasyonunun erkekler ve kadınlar arasında nasıl farklılaştığını göstermede başarısız olsa da yeni çalışma nihayet bilim insanlarının ileri sürdüğü tezi kanıtlamayı başardı.

Yeni çalışmaya göre; kadınlar ve erkekler üzerinde yapılan beyin taramaları hayal kurma, hafıza ve karar vermeyle ilgili bölgelerde farklılıklar olduğunu gösteriyor.

YAPAY ZEKÂYI KULLANDILAR

Stanford Medicine araştırmacıları, testlerde insan beyni aktivitesinin MRI taramalarının bir erkekten mi yoksa bir kadından mı geldiğini belirlemede yüzde 90’dan fazla başarılı olduğu tespit edilen yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdiklerini bildirdi.

Araştırmacılar, bulguların, insan beyninde güvenilir cinsiyet farklılıklarının var olup olmadığı konusunda uzun süredir devam eden tartışmayı çözmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü ve Stanford’un yöneticisi Vinod Menon, “Bu çalışmanın temel motivasyonlarından biri, cinsiyetin insan beyni gelişiminde, yaşlanmada ve psikiyatrik ve nörolojik bozuklukların ortaya çıkmasında çok önemli bir rol oynaması. Sağlıklı yetişkin beynindeki tutarlı ve tekrarlanabilir cinsiyet farklılıklarını belirlemek, psikiyatrik ve nörolojik bozukluklardaki cinsiyete özgü hassasiyetlerin daha derin anlaşılmasına yönelik kritik bir adım” dedi.

FARKLILIK GÖSTEREN ÜÇ ALAN…

Cinsiyete özgü beyin farklılıklarını araştırmak için Menon ve ekibi, beyin taramalarını erkek veya kadın olarak sınıflandırmayı öğrenebilecek derin bir sinir ağı modeli geliştirdi. Yapay zekâya bir dizi fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taraması göstererek ve ona bir erkek mi yoksa kadın beynine mi baktığını söyleyerek çalışmaya başladılar.

Bu süreç sayesinde beynin hangi bölümlerinin cinsiyete bağlı olarak farklılıklar gösterdiği anlaşıldı.

Yapay zekâ, yaklaşık 1.500 beyin taraması ile beslendi ve beyin sahibinin cinsiyetini yüzde 90’dan yüksek bir oranla başarılı bir şekilde tahmin etti. Bu beyin taramaları ABD ve Avrupa’daki kadın ve erkeklerden geldi; bu da yapay zekâ modelinin dil ve kültür gibi farklılıklar olsa bile cinsiyete göre ayrım yapabildiğini gösterdi.

HAYAL KURMA, KARAR VERME VE HAFIZA

Yapay zekânın odaklandığı üç alan oldu. Araştırmada kadın ve erkek beyni arasındaki farklılıkların çoğu varsayılan mod ağında, striatumda ve limbik ağda görülüyor. Bunlar da hayal kurma, geçmişi hatırlama, geleceği planlama, karar verme ve koklama gibi çok çeşitli süreçlerde yer alıyor.

Varsayılan mod ağı, kişi hayal kurduğunda, anılarını hatırladığında aktif. Striatum; planlama, karar verme ve motivasyon için önemli. Limbik ağ ise duygu, uzun süreli hafıza ve kişinin koku alma duyusu gibi bir dizi beyin fonksiyonunu destekler.

Araştırmacılar, bu çalışmanın erkekleri ve kadınları farklı şekilde etkileyen beyin koşullarına ışık tutmaya yardımcı olacağını düşünüyor. Örneğin otizm ve Parkinson erkeklerde daha sık görülürken, multipl skleroz ve depresyon kadınlarda daha sık görülüyor.

reklam