reklam
reklam
DOLAR34,2917% 0.01
EURO37,1174% 0.24
STERLIN44,5703% 0.14
FRANG39,6482% 0.2
ALTIN3.023,11% -0,21
BITCOIN68.690,011.346
reklam

Bombalı saldırıdan 14 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyordu: Beraat etti

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde evinin ahırında 10 ton bomba hazırlandığı ve bu bombanın kamyona yüklenerek jandarma karakolu önünden patlatılarak asker ve korucuların yaralanmasına neden olduğu için hakkında 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Halis N. beraat etti.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bombalı saldırıdan 14 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyordu: Beraat etti
reklam

Lice İlçesinde Resul Göçer ile Hikmet Katran adlı korucuların şehit olduğu, 3’ü korucu 4 askerin yaralandığı saldırı ile Kulp İlçesi Zeyrek Jandarma Karakoluna bomba yüklü araçla saldırı düzenlenerek 8 askerin yaralandığı olayın faili olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan Halis N. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Halis N. beraat etti. Evinde ele geçen kalaşnikof silahtan sorumlu tutularak 5 yıl hapisle cezalandırıldı. Uyuşturucu taciri olduğu belirlenen Halis N., beraat etmesine rağmen uyuşturucu ticareti yapmaktan tutuklu olduğu için tahliye edilmedi. 

İki saldırı olayına da katılmadığını, evinin de iki olay yerine çok uzak olduğunu belirterek, olayla alakası olmadığını, evinde ele geçen kalaşnikof marka tüfeğin de kendisine ait olmadığını ileri sürdü. Mahkeme olayda yaralanan korucu ve askerler ile saldırı olayına katılan iki teröristi de tanık olarak dinledi. 

İLK İFADELERİNDE YOK, 3 YIL SONRA “GÖRDÜK” DEDİLER

Mahkeme, terörist Deniz Özdemir’in ilk yakalandığında Halis N.’nin evinin ahırında 2 ay boyunca bomba hazırladıklarına dair hiçbir ifadesi yokken, olaydan 3 yıl sonra jandarmada alınan ek ifadesinde bu olayı anlattığı, ancak mahkeme huzurunda alınan ifadesinde de böyle bir beyanda bulunmadığını, Halis N.’yi tanımadığının altını çizdi. 

Mahkeme bomba hazırlandığı iddia edilen sanığa ait ahırın büyüklüğü ve umuma açık olup olmadığı ve bombanın kamyona yüklendiği iddiasına rağmen ahırın kamyon girecek kadar büyüklükte olup olmadığına dair araştırma yapılması istenilmesine rağmen jandarmanın böyle bir araştırma yapmadığına dikkat çekti. Mahkeme sanık hakkındaki iddianın sadece olayda yaralanan asker ve korucuların ifadesine dayandığına vurgu yaptı. Korucuların ifadesi dışında vahim nitelikteki saldırıya katıldığına dair somut delil olmadığını ifade etti. 

SÖYLEDİK AMA TUTANAĞA GEÇMEMİŞ SÖZÜ İNANDIRICI DEĞİL

Sanığa istenilen ceza miktarı dikkate alındığında, delillerin yaralılar dışında kendi içerisinde tutarlı, dosya kapsamı ile uyumlu olması gerektiğini, aksi halde şüpheler oluşacağı kaydedildi. Mahkeme, olayda yaralanan asker ve korucuların alınan ilk ifadelerinde, herhangi bir köy, şahıs veya ahırdan bahsetmedikleri, aradan geçen uzunca bir süre sonra ikinci kez alınan ifadelerinde Halis N. ile ilgili ifade verdikleri, bu hususun da kendilerine sorulduğunda, “Biz o zaman da böyle ifade verdik, ama tutanağa geçirilmemiş” diyerek çelişkili ve hayatın olağan akışına uymayan beyanda bulunduklarına dikkat çekti. 

SUÇSUZLUK VE MASUMİYET KARİNESİ VURGUSU

Amacı, somut olayda maddi gerçeğe ulaşarak adaleti sağlamak, suçu işlediği sabit olan faili cezalandırmak, kamu düzeninin bozulmasını önlemek ve bozulan kamu düzenini yeniden tesis etmek olan ceza muhakemesinin en önemli ve evrensel nitelikteki ilkelerinden birinin de, “Suçsuzluk. Masumiyet karinesi” ve “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi olduğu vurgulandı

Sanığın bir suçtan cezalandırılmasına karar verilebilmesinin temel şartının, suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak kesinlikte ispata dayanması gerektiğini belirten mahkeme, iddiaların her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delillerle ispat edilemediği, yaralıların aşamalarda birbiri ile çelişen “Çatışma yerinde görmedik” sonrasında “Evet gördük” şeklindeki ek ifadeleri haricinde somut delil bulunmadığı kaydedildi. Gerçekleşme şekli şüpheli ve tam olarak aydınlatılamamış olayların sanık aleyhine yorumlanamayacağını vurgulayan mahkeme, yüksek de olsa bir ihtimale dayanılarak sanığı cezalandırmanın, ceza muhakemesinin en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan hüküm vermek anlamına geleceğini belirtti. 

TÜM SUÇLARDAN BERAAT ETTİ AMA TAHLİYE EDİLMEDİ

Sanığın gerek ahırında bomba yapılarak karakol önünde patlatıldığına dair, gerekse güvenlik güçlerinin aracına yönelik silahlı saldırı eylemine katıldığına dair her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı vahim nitelikteki tüm suçlardan ayrı ayrı beraatına karar verildi. Mahkeme sanığın evinde ele geçen 2 kalaşnikof tüfekten dolayı 5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Ancak sanı beraat etmesine rağmen başka mahkemede uyuşturucu ticareti yapmak suçundan tutuklu yargılandığı için tahliye edilmedi.

 

reklam