reklam
reklam
DOLAR34,9701% 0.18
EURO36,6308% -0.02
STERLIN44,3370% 0.15
FRANG39,1865% 0.15
ALTIN3.019,55% 0,44
BITCOIN99.524,80-1.459
reklam

Cengiz Holding Cennetkoy’u cehenneme çevirdi! Karayı bitirdi sıra denizde

Bodrum’da bakir kalan ender koylardan Cennetkoy’daki arkeolojik sit alanında turizm ve lüks villa inşaatına başlayan ve sadece 16 ayda Gökburun yarımadasındaki 678 bin metrekarelik alını çöle çeviren Cengiz Holding, belediye ve STK’ların tüm hukuksal mücadelesine rağmen durdurulamadı. Holding bu kez gözünü Akdeniz foklarının barınma alanı olan yere dikti. Gökburun yarımadasındaki vahşi yapılaşmayı ise SÖZCÜ görüntüledi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cengiz Holding Cennetkoy’u cehenneme çevirdi! Karayı bitirdi sıra denizde
reklam

Cengiz Holding rant uğruna Cennet koyu cehenneme çevirdi. Gökburun yarımadasında kazılmadık yer bırakmayan holding bu kez gözünü Akdeniz foklarının barınma alanı olan ve koruma altındaki deniz alanına mendirek yapma hazırlığına girişti. Cengiz Holding ÇED oyunu ile başladığı inşaatta villaları 5-10 milyon dolara satmaya başladı. 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennetkoy’daki Gökburun Yarımadası’nda bulunan doğal ve arkeolojik sit alanları ile doğal bir cennet olan 678 bin metrekarelik araziyi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan alan Cengiz Holding 2022 yılında Bodrum Belediyesi’nden aldığı ruhsatın yine 2023 yılında iptal etmesinin ardından açtığı yürütmeyi durdurma kararını kazanmıştı.

ONLARCA İŞ MAKİNASI YÜZLERCE KAMYONLA DOĞAL VE ARKEOLOJİK ALANA DALDI

Cengiz Holding davayı kazanmasının ardından onlarca iş makinası yüzlerce kamyon ile Gökburun yarımadasına tabir yerinde ise daldı. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’nun İdare  Mahkemesi’ne ruhsat ve arsanın satışının iptali için açtığı davalar sürerken Cengiz Holding 16 ayda doğal ve arkeolojik alanda kazılmadık yer bırakmadı. Cennet yarımada çölleşti beton yığınına döndü. Tarihi yarımadada devam eden onlarca iş makinası yüzlerece kamyon ile inşaat çalışmalarının son halini SÖZCÜ görüntüledi.

KARADA KAZILMADIK YER BIRAKMADI, SIRA DENİZE GELDİ

Gökburun yarımadasında kazılmadık yer bırakmayan Cengiz Holding bu kez gözünü yarımadanın etrafında Akdeniz foklarının barınma alanı ve mağaraların bulunduğu deniz bölgesine denizin içine mendirek yapma hazırlığına başladı.

ÇED RAPORU ALMAMAK İÇİN PARSELLERİ ÇOĞALTTI, ODALARI  BÜYÜTÜP SAYIYI AZALTTI

Cengiz Holding’in iptal edilen inşaat ruhsatının ardından mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alarak projeyi büyüttüğünü ve inşaat alanında faaliyetini sürdürdüğünü belirten TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu sözcüsü Mustafa Erdoğan gelişmeleri SÖZCÜ’ye anlattı. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*ÇED gerekli değildir raporu almamak için önce piki olan parsel sayısını çoğalttılar, ardından projedeki oda sayısını aza için projeyi yeniden geliştirip onaya sundular. Çünkü oda sayısı 250’yi geçtiğinde ÇED olumlu raporu gerekiyor.

*Oda sayısını çoğaltmamak için bir odayı 1000 – 1500 metrekare büyülterek, oda sayısın azaltıp projeyi öyle sundular. 1500 metrekarelik odalar mı olur. Bu villaları şimdiden 5-10 milyon dolara satmaya başladılar.

*Şirket  şirket hukuku başka bir yerden dolaşarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Danıştay ve İdari Daireler hem satışı hem özelleştirilmesini iptal etmesine rağmen, hukuksuzluğa devam ettirdiler. Burası Bodrum halkının nefes alacağı az sayıdaki yerlerden birisi, burası Akdeniz foklarının barınma yavrulama alanı.

KORUMA ALTINDA OLAN AKDENİZ FOKLARI ALANINA MARİNA YAPACAKLAR

*Burası Akdeniz foklarının barınma ve yavrulama alanı. Bu nedenle korunması gereken hassas bölge ilan edildi. Cengiz Holding şimdi denizin içersinde batık dalgakıran ve  beton bariyerler yapıyor, yani kıyının doğal yapısını bozuyor.

*İleride projeyi büyütüp marina yaparak yatları bağlayacaklar. Gökburun yarımadasında rahat inşaat yapmak için arkeolojik sit alanlarının değerleri bile 1. Dereceden 3. Dereceye düşürüldü.

“DÜNYA MİRASINI NE BİZ NE DEVLET KORUYAMADI”

Bodrum Kent Konseyi Çevre Komitesi üyesi Nihat Koyuncu ise “Bodrum’un halka açık ender koyları ve doğal ve arkeolojik sit alanını rant uğruna Cengiz Holding çöle çevirdi. Burası sadece Bodrumluların değil dünyanın mirası. Bu güzelliklerin dünya mirasının yok olmasına ne yazık ki devlette seyirci kaldı. Bodrumlular olarak 15 yıldır verdiğimiz mücadeleyi proje iptal edilene kadar sürdüreceğiz. Burada olup biteni güzelim Cennetkoy’un yok oluşunu görmeyen devlete daha ne söyleyelim, onlarca kez eylem yaptık feryadımızı duyurmaya çalıştık” diye konuştu.

CENGİZ HOLDİNGİN PROJE DOSYASINDA NELER VAR?

658 Milyon 436 bin 604 TL. proje bedeli olan turistik tesisin ÇED Yönetmenliğine göre 29-50 oda ve üzeri oteller, tatil köyler ve turizm komplekslinin 28 ay 25 günde tamamlanacağı ve turistik tesisin bittikten sonra yılın 6 ayı hizmet vereceği belirtildi. Proje detaylarında belirtilen inşaat alanında Cengiz Holding’in demir konstrüksiyonlar üzerine iskele hazırlığı yaptığı arazide temel kazdığı ve yollar açtığı görüldü.

Proje dosyasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“4 farklı apart oda tipinden (A, B, C, D tipi) toplam 58 apart oda kapasitesi için; Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 01.12.2022 tarih ve E-2022354 nolu ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir. (Bkz. Ek.2) Kapasite artışı projesi ile, 306 ada 1 parselin bitişinde yer alan, yine aynı yatırımcıya ait 305 ada 1 parsel içerisinde, parselin 77.391,84 m² bölümünde otel ile 151.923,06 m² bölümünde apart otel planlanmaktadır.

Apart otel biriminde 264 kişinin konaklayabileceği 84 adet süit ve apart odası, otel biriminde ise 176 kişinin konaklayabileceği 44 adet süit odası olmak üzere 305 ada 1 parsel toplam kapasitesi 128 oda ile 440 kişi olacaktır.

306 ada 1 parselde ise ÇED Gerekli Değildir Kararına esas kapasite, alan vb. herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Parselde 4 farklı apart oda tipinden (A, B, C, D), 8 adet A tipi, 14 adet B tipi, 33 adet C tipi ve 3 adet D tipi apart oda olmak üzere, toplam 58 apart oda (birim yatak kapasitesi 2 adet) tipi konaklama birimlerinde 116 yatak kapasitesi olarak devam edecektir.

306 ada 1 parsel için ruhsat alınmış olup geçici inşaat kampı kurulumu ve turizm tesisi inşaat faaliyeti başlamıştır. Turizm sezonu nedeniyle ara verilen inşaat faaliyetlerine sezon bitiminde devam edilecektir.

Parseller bitişik konumda bulunduğundan dolayı bütüncül olarak değerlendirilmiş olup proje tanıtım dosyası bu doğrultuda hazırlanmıştır. Kapasite artışı projesi ile iki parselde toplam kapasite; 306 ada 1 parselde 58 apart, 305 ada 1 parselde ise 44 apart ve 84 otel odası olarak toplam 186 birim ve 556 kişilik konaklama kapasitesine ulaşılacaktır”

NELER YAŞANMIŞTI?

* Cennet Koyu’ndaki yaklaşık 700 dönümlük arazi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 1 Haziran 2010 tarihli kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alındı.

* 2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisinin ihalesi 12 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. İhaleyi Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” isimli şirketi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL .kredi çekerek aldı.

* Açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ihaleyi iptal etti.

* Cumhurbaşkanlığı 2016 tarihinde skandal karara imza atarak ihalenin iptal kararına ilişkin bir işlem yapılmamasına karar verdi.

* Bu kez Danıştay’a Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin dava açıldı. Danıştay 13. Dairesi, Cumhurbaşkanlığı’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu. Ancak tüm kararlara rağmen taşınmazlar hazineye iade edilmedi.

* Cennet Koyu’nda Cengiz, otel inşaatı yapmak için harekete geçti. Geçen yıl bazı parsellere ÇED gerekli değildir kararı verildi.

* Karara ilişkin açılan dava sürerken Cengiz bu kez kapasite artırımı için başvuru yaptı.

*Bodrum Belediyesi 2022 yılında verdiği inşaat ruhsatını 6 Ocak 2023 yılında iptal etti. İnşaat bir süre durdu. Cengiz Holding Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmeyi durdurma kararını kazandı. İnşaata tam gaz yeniden başladı.

reklam