reklam
reklam
DOLAR37,9890% 0.18
EURO42,1010% 0.15
STERLIN49,7195% -0.24
FRANG44,4368% 0.67
ALTIN3.790,68% -0,16
BITCOIN83.090,95-0.201
reklam

COP29 Bakü’de başladı: Hedef ülke başına 1 trilyon dolar

Birleşmiş Milletler’in COP29 İklim zirvesi bugün Bakü’de başladı. Birincil hedefin gelişmekte olan ülkelere 1 trilyon dolar iklim finansmanı sağlanması oldu. ABD ve Çin Devlet başkanları, zirveye katılmadı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Birleşmiş Milletler’in (BM) COP29 iklim zirvesi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bugün başladı. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, zirveye katılmayacak.

Dünya devletleri, dünyanın sel, kuraklık ve toprak kayması gibi felaketlerle çalkalandığı bir yılın ardından finans ve ticaret konularında zorlu görüşmelere hazırlanıyor.

Bakü’de bir araya gelen delegeler, COP29 zirvesinin en önemli gündem maddesi olan, gelişmekte olan ülkeler için 100 milyar dolarlık hedefin yerine yıllık 1 trilyon dolara kadar iklim finansmanı sağlanmasına yönelik anlaşmaya varmayı umuyor.

Fakat 1 trilyonluk finansman hedefi, Gazze ve Ukrayna’daki savaşlar ve Paris Anlaşması’ndan tekrar çıkmayı planlayan Donald Trump’ın Başkan seçilmesiyle büyük engellerle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler İklim Şefi Simon Stiell, Bakü Stadyumu’nda finansman hedefi ile ilgili açıklama yaptı.

Stiell, “İklim finansmanının bir hayır işi olduğu fikrini bir kenara bırakalım. İddialı yeni bir iklim finansmanı hedefi, en büyük ve en zengin ülkeler de dahil olmak üzere her ülkenin kendi çıkarına tamamen uygun” dedi.

O İSİMLER EKSİK KALDI

ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen zirveye katılmadı.

COP29 zirvesine başkanlık eden Muhtar Babayev, dünyanın “felakete sürüklendiğini” ve zirvenin dünyanın iklim hedefleri için bir “karar anı” olduğunu vurguladı. Babayev, “Azerbaycan köprüyü inşa edebilir, fakat hepinizin o köprüden acilen geçmesi gerekiyor” dedi.

Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan “BASIC” grubu adına konuşan Çin, 2026’da yürürlüğe girecek Avrupa Birliği’nin karbon sınır vergileri gibi “kısıtlayıcı ticari önlemlerinin” COP29 zirvesinde ele alınmasını talep etti.

reklam