reklam
reklam
DOLAR34,2917% 0.01
EURO37,1174% 0.24
STERLIN44,5703% 0.14
FRANG39,6482% 0.2
ALTIN3.023,11% -0,21
BITCOIN68.690,011.346
reklam

Düden’in ‘zehirli’ suyu seraları kuruttu

Antalya’nın Güzeloluk Mahallesi’ndeki çiftçiler, seralarını sulamak için kullandıkları Düden Çayı’nın kirliliğinden şikayetçi. Çayın suyu, asitli ve klorlu aktığını belirten çiftçiler, çaydaki atıkların bu sorunun nedeni olduğunu ifade ediyor. Sulama için zehirli suyu kullanmak zorunda kalan çiftçiler, mahsullerinin kuruması üzerine ekim yapamadıkları için isyan etti.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Düden’in ‘zehirli’ suyu seraları kuruttu
reklam

Mahalledeki çiftçiler, seralarını sulamak için yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki Düden Çayı’nın bu kısmından su alıyor. Ancak, çayın Güzeloluk Mahallesi’nden geçen bölümü durağan ve kirli olduğu için çiftçiler sıkıntı yaşıyor. Bu durum, bazı çiftçilerin mahsullerinin telef olmasına yol açarken, diğerleri de ekim yapmaktan kaçınıyor. Güzeloluk Mahallesi Muhtarı İzzet Ak, çiftçilerin şikayetleri üzerine durumu yetkililere ilettiğini, çaydan numune alındığını ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

‘SU YOSUN TUTMUŞ, BİR YERE GİTMİYOR’

Atalay Akbayır, 20 yıldır eşi Bircan ile birlikte çiftçilik yaptıklarını belirterek, “İlk defa böyle bir sezon yaşıyorum. Yukarı mahalledekilerle birlikte bu çaydan aldığımız suyla seralarımızı suluyoruz. Bu yıl suyun asidik gelmesinden dolayı sebzelerim kurudu. Daha önce çaydaki kirlilikten balıklar ölmüştü, sonra atıkları temizlediler ama su yine yosun tutmuş halde” dedi.

‘SERAMI KAPATTIM’

Ramazan Kavaracı, çocukluğundan beri çiftçilik yaptığını söyleyerek, “Bu sorun için çiftçi arkadaşlarla toplandık. Komşumun serasında ektiği sebzeler telef oldu. Ben de seramı kapattım. Çaydaki klorlu su yüzünden mahsulüme zarar geleceğinden korkuyorum. Yıllardır bu suyu kullanıyoruz ama son iki yıldır böyle bir sorunla karşılaşıyoruz” dedi.

‘DÜDEN ÇAYI’NDA SULAMA YAPTIĞIM İÇİN ÜRÜNLERİM OLAMADI’

Ahmet Özay ise çaydan sulama yaptığı için bu yıl ürün elde edemediğini, sezonu erken kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. “Ağustos ayında ekim yaptım ama tohumlar çürüdü. Şu an ikinci kez ekim yapıyorum ama yine ne olacağını bilmiyorum. Su kaynaklı büyük bir sorunumuz var” diye ekledi.

‘ÇİFTÇİLERİMİZ BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR’

Muhtar İzzet Ak, “Mahallemizin çiftçileri son iki aydır büyük bir tedirginlik içinde. Düden Çayı’ndan gelen sular zehirli durumda. Ne tür atıklar olduğunu bilemediğimiz bir durum var. Üreticilerin ektiği birçok ürün kurudu. Sondajlama yapanlar sıkıntı yaşamazken, çayın suyunu kullanan çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor. Bu sorunun nedenini öğrenmek ve çiftçilerimize yardımcı olmak için yetkililerin destek vermesini talep ediyorum” dedi.

reklam