reklam
reklam
DOLAR34,2985% 0
EURO37,2014% 0.12
STERLIN44,6124% 0.02
FRANG39,6423% -0.01
ALTIN3.022,82% -0,03
BITCOIN70.067,862.639
reklam

Japonya’nın çalkantılı seçimleri, ekonomiyi sarstı

Dünya’nın en güçlü ekonomilerinden biri olan Japonya’da gerçekleşen erken seçim sonucunda, ülkenin ekonomisi sarsıldı.
Yen son üç ayın en düşük seviyesini gördü.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Japonya’nın çalkantılı seçimleri, ekonomiyi sarstı
reklam

Japonya’nın iktidar koalisyonu, pazar günü gerçekleşen erken seçim sonucu koltuk çoğunluğunu kaybetti. Oylama sonucu yeni bir hükümet kurmaya hazırlanan Japonya’da normalde şaşırtmayan siyasetteki sarsıntılar, dünyanın en güçlü dördüncü ekonomisini sarstı. 

Japonya Başbakanı Shigeru İshiba’nın Liberal Demokrat Partisi, 2. Dünya savaşının bittiği ilk yıllardan beri Japonya’nın iktidar partisi olmuştu. 279 koltuk sahibi Liberal Demokrat Partisi’nin küçük ortağı Komeito Partisi, 215 koltuk kazandı. 58 koltuk kaybeden koalisyon, 2009’dan beri en kötü seçimini yaşadı.

Başbakan İshiba, Tokyo TV’deki açıklamasında “Bu seçim, bizim için çok zor geçti” dedi. Başbakan, yönetme hakkını güvenceye almak için erken seçim çağrısında bulumuştu. Erken seçimlerde, iktidar koalisyonunda Komeito Partisi’nin yeni lideri Keiichi Ishii, kendi memleketinde kaybetti.

Gecenin en büyük galibi olan ana muhalefetteki Japonya Anayasal Demokrasi Partisi (CDPJ), daha önce 98 olan sandalye sayısını 148’e yükseltti. Uzmanlar, seçmenlerin Ishiba’nın partisini finansman skandalı ve enflasyon nedeniyle cezalandırıldığını söylüyor.

CDPJ lideri Yoshihiko Noda düzenlediği basın toplantısında “Bu bir son değil, bu bir başlangıç” dedi. Partisinin diğer muhalefet partileriyle birlikte hükümet değişikliği için çalışacağını sözlerine ekledi.

Kritik erken seçim aynı zamanda Japonya’nın en yakın müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşecek seçimlerden 7 gün önce gerçekleşti.

SEÇİM BİTTİ, YEN ÇAKILDI

Japonya’nın para birimi Yen, hafta sonu yapılan seçimlerde Japonya’nın iktidar koalisyonunun parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin ardından son üç ayın en düşük seviyesine düştü.

Reuters’a göre yatırımcılar, hükümetteki çalkantılar sonrası faiz oranlarının artışının yavaşlayacağını öngörerek Yen’e olan ilgilerini kaybettiler.

Asya seansında yen yüzde 1 düşüşle dolar başına 153,84 seviyesine Euro karşısında 165,87 seviyesine gerileyerek temmuz sonundan bu yana en zayıf seviyesini gördü.

Tüccarlar seçimin, artan faiz oranlarına başkanlık edecek siyasi sermayeye sahip olmayan bir hükümetle sonuçlanacağını ve dinamik bir lider kadrosunun yenilikler başlatabileceğini söyledi.

Japonya’da dört yıldan beri dört farklı başbakan görev yaptı. İstikrarsızlığın bu hafta faiz oranlarını belirlemek üzere toplanan merkez bankasında temkinliliğe yol açması bekleniyordu.

State Street’in Tokyo şube müdürü Bart Wakabayashi, “Ekonomiyi gözden geçirirken düşünmeleri gereken bir şey daha var” dedi. Wakabayashi, “Her 10-12 ayda bir yeni bir başbakan seçmek, yen için hiç iyi olmaz” ifadesini kullandı.

BNY’deki analistler, dolar/yen için bir sonraki acil hedefin 155 olacağını ve 160’ın maliye bakanlığının müdahalesini çekecek kumdaki olası bir çizgi olacağını söyledi.

 

reklam