Türkiye’de görülen yüksek enflasyon, doğalgaz ve elektrik faturalarında devlet sübvansiyonunun artmasına neden olurken, söz konusu durum son yıllarda Hazine’den milyarlarca liralık kaynak ayrılmasına neden oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talimatları sonucunda, faturalar için yapılan sübvansiyon ödemelerinde kesintiye gitmeye hazırlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarının ardından doğalgaz abonelerini de kapsayacak bir düzenleme üzerinde çalışmaları hızlandırdı.
YÜKSEK FATURALAR KATLANARAK ARTACAK
KRT’den Olcay Aydilek’in haberine göre; İşyeri ve konut aboneleri, ay boyunca kullandıkları doğalgaz miktarına göre farklı kategorilere ayrılacak. Yıl boyunca belirli bir tüketimi aştığı tespit edilen abonelere yönelik fatura sübvansiyonuna son verilecek. Bu adım, belirli miktarın üzerindeki faturaların yüzde 100’ün üzerinde zamlanmasına neden olacak.
Doğalgaz faturalarında sübvansiyon ödemelerine son verilecek sınır ise henüz kararlaştırılmış değil. Yapılacak değişiklik ile ortalama tüketimi aşan, yüksek tüketimli, üst gelir grubu için sınır değerler belirlenecek. Bir başka deyişle, geçtiğimiz yıl aylık 2 bin 500 liralık doğalgaz faturası kesilen bir konut, aynı tüketimi gerçekleştirmesi halinde ek bir zam yapılmasa dahi 5 bin lirayı aşan faturalar ile karşı karşıya kalacak.
‘YENİ SİSTEMLE SOSYAL ADALET SAĞLANACAK’
Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mevcut fatura sisteminin sosyal adaletsizliğe neden olduğunu belirterek, yapılacak yeni düzenlemenin sinyallerini vermişti. Her bin liralık elektrik ve doğalgaz faturasının 600 lirasını devletin karşıladığını aktaran Bayraktar, bu durumun adaletsizliğe neden olduğunu açıklamıştı.