reklam
reklam
DOLAR34,9572% 0.16
EURO36,6086% -0.06
STERLIN44,3081% 0.09
FRANG39,1716% 0.13
ALTIN3.021,45% 0,50
BITCOIN99.970,89-0.882
reklam

Obezite sorunu büyüyor… Yetişkinlerde iki, gençlerde dört katına çıktı

Uzmanlar artan obezite sorunu konusunda uyardı. Yeni araştırmalar dünya çapında 159 milyonu çocuk olmak üzere 1 milyardan fazla obez insan olduğunu belirtirken bu kişilerin ölümcül hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Obezite sorunu büyüyor… Yetişkinlerde iki, gençlerde dört katına çıktı
reklam

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında bir milyar insanın artık şişman olduğunu söylüyor. Obezite oranları 1990’dan bu yana hızla artarken; yetişkinlerde iki katına, çocuklarda ve gençlerde ise dört katına çıktı. 879 milyon yetişkinin ve 159 milyon gencin obezite sorunundan muzdarip olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, bundan otuz yıl önce yoksul ülkelerdeki pek çok kişinin açlıktan zayıflayıp hayatnı kaybederken artık aşırı kilo nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

SAĞLIKLI GIDALAR PAHALI

Obezitenin hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artması endişe verici bir hal alırken araştırmacılar, abur cuburun ucuzladığını, sağlıklı gıdaların ise pahalılaştığını söyleyerek sorunun nedenlerine değiniyor.

1.500 bilim insanının katılımıyla Imperial College London tarafından yürütülen son araştırmada dünya çapında 220 milyon insandan 2022 yılına kadar alınan ölçümler kullanıldı.

Araştırma yazarlarından Profesör Majid Ezzati şunları söyledi: “1990’da dünyanın büyük bölümünde yetişkinler arasında görülen obezite salgınının artık okul çağındaki çocuklara ve ergenlere de yansıması çok endişe verici. Aynı zamanda bir yandan da yüz milyonlarca insan hâlâ yetersiz beslenmeden etkileniyor. Yetersiz beslenmenin her iki biçimiyle de mücadele etmemiz gerekiyor.”

HER 10 KİŞİDEN 3’Ü

Prof Ezzati, 1990’da her 10 İngilizden yalnızca birinin obez olduğunu, ancak şu anda bu oranın 10 kişiden üçü civarında olduğunu belirtti.

Araştırmaya göre obezite sorununda önemli artıi yaşayan bir diğer ülke de Hindistan… Ülkede obezite 90’lardan bu yana on kat arttı. Birleşik Krallık’ta da çocukluk çağı obezitesi iki kattan fazla artarak yüzde 4’ten yüzde 10 ila 12 arasına çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü Beslenme Başkanı Dr. Francesco Branca şunları söyledi:

“Yetersiz beslenen insanlar bulaşıcı hastalıklara karşı daha duyarlıdır ancak obezite tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına neden olabilir, kemik sağlığını ve üremeyi etkileyebilir ve bazı kanser türlerinin riskini artırabilir. Temel olarak vücuttaki her sistemi etkiliyor ve aynı zamanda yaşam kalitesini de etkiliyor.

İspanya ve Fransa’da kadınlarda obezitenin azaldığına ve Batı Avrupa’da salgının yavaşladığına dair iyi haberler var.”

TEK BİR KURUM MÜCADELE EDEMEZ

Prof Ezzati şunları ekledi: “Obezite oranını aynı tutmak yeterli değil. Bunu azaltmamız gerekiyor.”

NHS İngiltere’den Profesör Simon Kenny ise şunları söyledi: “Bu rakamlar endişe verici. Obezite, insanın tüm organ sistemini etkilediğinden, genç yaşta bir çocuğun hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve daha kısa ve mutsuz yaşamlara neden olabilir.”

Profesör Kenny, sorunla mücadelede tek bir kurumun yeterli olmadığına dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti: “NHS bu sorunu tek başına çözemez ve eğer gelecekte sağlık konusunda saatli bir bombanın oluşmasını önlemek istiyorsak endüstrinin ve toplumun ortak hareket etmesi gerekiyor.”

Yayınlanan araştırmada 2022’deki obezite oranlarına göre 200 ülke sıralandı.

Obezite sorununun en çok erkeklerde görüldüğü 10 ülke:

Amerikan Samoası
Nauru
Tokelau
Cook Adaları
Niue
Tonga
Tuvalu
Samoa
Fransız Polinezyası
Amerika Birleşik Devletleri

Obezite sorununun en çok kadınlarda görüldüğü 10 ülke:

Tonga
Amerikan Samoası
Samoa
Tokelau
Tuvalu
Cook Adaları
Nauru’lu
Niue
Mısır
Mikronezya

reklam