Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekolojisi Merkezi’nden kıdemli bilim insanı Fathiya Khamis’in keşfi, plastik atıkları daha hızlı ve verimli bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek yeni araçlar geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kurtçuklar, Afrika’ya özgü olup, plastik sindirebilen tek böcek türü olarak kaydedildi.
New York Post’ta yer alan habere göre; araştırmacılar, kurtçukların polistiren olarak bilinen plastik çeşidini parçalayabildiklerini ve bu işlem sırasında enzimler ürettiklerini tespit etti. Polistiren, su ekosistemlerinde oldukça yaygın ve dayanıklıdır; bu sebeple, ABD hükümeti tarafından plastik kirliliğini azaltma kampanyalarının odak noktalarından biri olmuştur.
Klasik geri dönüşüm yöntemleri oldukça pahalı ve bazen daha fazla kirlilik yaratabiliyor. Fakat bu mealworm türü kurtçuklar, plastik geri dönüşümünde daha çevre dostu ve ekonomik bir alternatif sunabilir.
Bu kurtçukların etkisini anlamak için yapılan bir aylık denemede, kurtçuklara sadece polistiren, sadece kepek veya her ikisinin kombinasyonu yedirildi. Kepekle birlikte beslenen kurtçuklar, yalnızca polistirenle beslenenlere göre plastiği %11,7 daha hızlı parçaladı ve hayatta kalma oranları daha yüksek oldu. Bu durum, beslenmenin enzim üretiminde önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Kurtçukların bağırsak bakterilerinde yüksek oranda bulunan belirli enzimlerin ayrıştırılarak büyük ölçekte plastik atık sorununu çözmek için kullanılması planlanıyor. Khamis, “Bu böcekleri doğaya salmak yerine, ürettikleri mikroorganizmaları ve enzimleri fabrikalar, çöplükler ve temizleme alanlarında kullanabiliriz” diyor.
Ancak bu enzimlerin istenilen ölçekte üretilebilir olup olmadığı hâlâ araştırılmakta. Bilim insanları ayrıca bu kurtçukların polistiren dışında diğer polimerleri de parçalayıp parçalayamayacağını anlamak istiyor.