CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Samsun’da kaldığı yurdun 6. katından atlayarak intihar eden 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı ile ilgili açıklama yaptı.
Öztürkmen, Kavaklı’nın olaydan üç gün önce Asarcık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın personel alımında birinci sırada girdiği mülakattan elendiğini, yerine 10 puan altındaki kişinin alındığını belirterek, “Bu bir intihar değil cinayet. Mülakat heyeti derhal soruşturulmalı. Doğuş Can mülakat denilen bu torpil düzenin son kurbanıdır” dedi.
Kaymakamlığın Kavaklı’nın intiharının ardından internet sayfasından mülakat listesini kaldırdığını iddia eden Öztürkmen, şunları söyledi:
“İntihar etmeden üç gün önce birinci sırada girdiği mülakattan elendiğini açıkladı. Mülakat heyetinde Asarcık Kaymakam Vekili Hakan Köksal ile İlçe Müftüsü’nün de yer aldığını belirten Öztürkmen, Doğuş Can’a mülakatta ‘hangi takımı tuttuğu’ gibi sorular yöneltildiğini söyledi. 82 KPSS puanı olan Doğuş Can yerine, 10 puan altındaki M.A’nın mülakatı kazandığını belirten Öztürkmen, “Bu bir intihar değil cinayet. Mülakat heyeti derhal soruşturulmalı. Doğuş Can mülakat denilen bu torpil düzenin son kurbanıdır” dedi. Öztürkmen, mülakata giren aday listesinin Kaymakamlığın web sitesinden neden silindiğini de sordu.
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen’in açıklamasının tamamı şöyle:
“Doğuş Can Kavaklı, 22 yaşında. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden yeni mezun olmuştu. 2 Ekim günü eşyalarını almak için gittiği Cemal Safi KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun 6. katından atlayarak canına kıydı. Doğuş Can’ın ölümü ulusal basında haber dahi olmadı. Genç kardeşimizin ölümü unutulup gidecekti ki olayın bir intihardan çok daha öte olduğu yönünde bilgilere ulaştık. Üzücü olay kayıtlara ‘intihar’ olarak geçse de aslında bir cinayet yaşandı. Peki, yeni mezun olmuş, başarılı, istekli bir genç olan 22 yaşındaki Doğu Can Kavaklı’yı kim öldürdü?
LİSTEDE İLK SIRADAYDI
Doğuş Can, bu yaz Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden başarılı bir ortalamayla mezun oldu. Girdiği KPSS’de de başarılı oldu ve 82 puan aldı. Hayata atılmak ve çalışmaya başlamak için aldığı yüksek KPSS puanına dayanarak hemen iş arayışına başladı. Eylül ayında, yaşadığı Asarcık ilçesinde, Asarcık Kaymakamlığı bünyesinde faaliyet yürüten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ‘Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi Personeli Alımı’ ilanını gördü. Hemen başvurdu. Kendisinin alınacağına kesin gözüyle bakıyordu çünkü başvuran 5 aday içinde açık ara en yüksek KPSS puanına sahipti. Kendisine en yakın adayların puanları 76 ve 72 idi. Diğer iki adayın puanı ise 60 bandındaydı. Bu güvenle Kaymakamlığın mülakatına girdi ve sonucu beklemeye başladı. Ancak Doğuş Can’ın beklediği gibi olmadı. 28 Eylül’de açıklanan mülakat sonucuna göre, kendisinin yerine 10 puan altındaki M.A kazanmıştı. Sonucu öğrenen Doğuş Can yıkıldı. 3 gün sonra kaldığı yurdun 6. katından atlayarak hayatına son verdi. Acılı baba İlyas Kavalı ile görüştük. ‘Benim çocuğumun hayatını çaldılar. Onu bu dünyadan kopardılar’ diyerek feryat ediyor. Hem biricik oğlu Doğuş Can’ın hem de onun gibi mülakat mağduru yüz binlerce gencin hakkını aramak için elinden geleni yapacağını söylüyor.
‘İDDİALAR TÜM İLÇEDE KONUŞULUYOR’
Peki, bu mülakat heyetinde kimler vardı ve adaylara neler sordu? Bu konuda çok çarpıcı bilgilere ulaştık. Öncelikle mülakat heyetinde dönemin Asarcık Kaymakam Vekili Hakan Köksal, İlçe Müftüsü Faruk Ana ile kaymakamlık bünyesindeki bazı müdürler yer aldı. Doğuş Can’ın yakın çevresine anlattığına göre, mülakatta kendisine hangi takımı tuttuğu gibi ilgisiz sorular sorulmuş. Doğuş Can, bu sorulara bir anlam verememiş ancak KPSS puanının yüksekliğini göz önünde bulundurarak, kendisinin seçileceğine kesin gözüyle bakmış. Hatta babası İlyas Kavaklı’nın aktardığına göre, Doğuş ilçe sakinlerinden tebrikler bile almaya başlamış. Bir diğer önemli bilgi ise, Doğuş Can’ın yerine seçilen adayla ilgili. Doğuş’un 10 puan altındaki M.A’nın AKP’ye yakınlığıyla bilinen babasının, mülakattan önce “İşi bir vali yardımcısı üzerinden bağladığını, kızının kazanacağını” söylediği iddiaları tüm ilçede konuşuluyor.
MÜLAKATIN İNCELENMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU
Doğuş Can’ın ölümü yargıya da taşınmış durumda. Samsun Barosu’na kayıtlı avukat Tufan Akcagöz, intiharın nedenlerinin tespiti ve mülakat heyetinin sorumluluğunun ortaya çıkartılması için Kavak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Doğuş Can’ın intiharıyla ilgili yapılan bu suç duyurusunun ardından ilginç bir olay yaşandı. Asarcık Kaymakamlığı, resmi web sitesinden mülakata giren adayların listesinin yer aldığı duyuru sayfasını yayından kaldırdı. Doğuş Can Kavaklı’nın adı adeta gizlenmeye çalışıldı. Bu liste kimin talimatıyla ve neden kaldırıldı? Yoksa deliller mi karartılmak isteniyor? Biz bu olayın peşini bırakmayacağız. Cumhuriyet Savcılarımızı göreve çağırıyoruz. Mülakat süreci baştan sonra incelenmelidir. Mülakat heyetinde yer alanlar tek tek tespit edilmeli, hangi adaya hangi soruları sordukları ve nasıl puanladıkları ortaya çıkartılmalıdır. Mülakata katılan diğer adaylara sorulan sorular ve alınan cevaplar belirlenmelidir. Mülakat giren adayların isim listesinin yer aldığı duyuru sayfasının kimin talimatıyla silindiği aydınlatılmalıdır. Çünkü yaşanan sadece bir intihar değildir. Bu bir intihara sürükleme vakasıdır, bir cinayet sürecidir.
‘TORPİL DÜZENİNDEN VAZGEÇİLMELİ’
Aylardır mülakatlarda yaşanan onlarca skandalı belgeleriyle kamuoyuna açıklıyoruz. Adına mülakat denilen bu torpil sistemi yüz binlerce gencimizi mağdur etmiş, hayata küstürmüş durumda. En son atama bekleyen öğretmenlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı mülakat sonuçlarıyla isyan etti. Yılların emekleriyle hayalini kurdukları atamaları bilinmez bir başka bahara kaldı. Doğuş Can bu sistemin son kurbanıdır. İktidar bu torpil düzeninden bir an önce vazgeçmeli, liyakat esas alınmalı, hakkı olan hak ettiği göreve gelmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl seçimlerden önce verdiği ‘Mülakat kaldırılacak’ sözünü tutmalıdır. Gençlerimize kıymayın efendiler.”