reklam
reklam
DOLAR34,9663% 0.17
EURO36,6149% -0.03
STERLIN44,3338% 0.14
FRANG39,1873% 0.16
ALTIN3.024,07% 0,59
BITCOIN99.535,81-0.991
reklam

Tesadüfün böylesi…

Bursa’da Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören 2 yaşındaki Zeynep Çelik ile aynı yaştaki Zeynep Alya Sakarya, karaciğer yetmezliği tanısı sonrası, babalarından aldıkları karaciğer ile yaşama tutundu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tesadüfün böylesi…
reklam

Bursa’da 4 yıl önce evlenen Münevver-Emre Sakarya çiftinin 2 yıl önce Zeynep Alya ismini verdikleri kız çocukları dünyaya geldi. Çok ağladığı şikayetiyle Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne götürülen bebeğe karaciğer yetmezliği tanısı kondu. Sakarya çiftine bebeklerinin acil karaciğer nakli olması gerektiği söylendi. Testler sonucu Emre Sakarya’nın kan ve doku değerleri tutunca babadan kızına nakil kararı alındı.

Zeynep Alya bebek ile babası, 12 Şubat’ta Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya başkanlığında 30 kişilik ekiple ameliyata alındı. 6 saat süren operasyonda babanın karaciğerinden alınan parça, kızına nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Zeynep Alya bebek, babası sayesinde yaşama tutundu.

7 GÜN ARAYLA…

Zeynep Alya’nın nakil sonrası tedavisi sürerken aynı hastaneye yine aynı yaşta ve aynı isimde bir bebek daha getirildi.

Bursa’da yaşayan 17 yıl önce evlenen Emine ve Ahmet Çelik, ikinci çocuklarının olmasını istedi. Ve 2 yıl önce dünyaya gelen kızları Zeynep’e karaciğer yetmezliği tanısı kondu. Doktorlar, Zeynep Çelik’in yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için karaciğer nakli olması gerektiğine karar verdi. Testler sonucu baba Ahmet Çelik’in kan ve doku değerleri tutunca babadan kızına nakil kararı alındı. Zeynep bebek 19 Şubat’ta yine Prof. Dr. Ekrem Kaya başkanlığında ameliyata alındı. 6 saat süren operasyonda babanın karaciğerinden alınan parça, kızına nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Zeynep Çelik de babası sayesinde yaşama tutundu.

“NAKİL OLMAZSA ZEKA GERİLİĞİ KAÇINILMAZ OLUYOR”

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya “Bu hastalıklar ne kadar iyi tedavi edilirse edilsin mutlaka yetersizlik oluyor ve çocuklarda zeka geriliği kaçınılmaz oluyor. Örneğin bu çocuklar da arada bir nöbet geçiriyordu. Çok düzgün tedavi edilmelerine ve takip edilmelerine rağmen bunun önüne geçemedik. Ama karaciğer nakli olduktan sonra işlem tamamlandıktan sonra ölçtüğümüz kandaki birtakım madde düzeyleri normal değerlerde seyrediyor ve bir daha nöbet geçirmediler. İlginç olanı tabii bu çocukların 2 yaşının altında olması, ikisinin adının da Zeynep olması ve ikisinin de babasından karaciğer parçası almamızdı. Ameliyatları 1’er hafta ile arayla yaptık ve ciddi bir sorun yaşamadan şu anda hayatlarını devam ettirmekteler” dedi.

reklam