Başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasının ABD’nin mevcuttaki ticaret, enerji, vergi, göç ve eğitim politikaları ile Ukrayna-Rusya ve İsrail-Hamas savaşına geniş çaplı etkileri olması bekleniyor.
İşte Trump’ın, ikinci dört yıllık dönem için vaat ettiği politikalar:
DAHA FAZLA GÜMRÜK VERGİSİ
Trump, ithal edilen tüm mallardan alınan gümrük vergisini yüzde 10 yükseltmeyi gündeme getirmiş, böylece ABD’nin dış ticaret açığını ortadan kaldırabileceğiğni söylemişti.
Fakat bu fikri eleştirenler gümrük vergilerinde yapılan artışın ABD’li tüketiciler için fiyatları artıracağını ve küresel ekonomide istikrarsızlığa sebep olacağını ifade ediyorlar.
Trump, ABD’de imal edilen ürünlerden gümrük vergisi alan ülkelere yönelik gümrük vergilerini artırma yetkisine sahip olmak istediğini belirtmişti. Bazı ülkelerden ithal otomobillere %200 gümrük vergisi getireceğini ifade eden Trump, Meksika’da üretilen araçların ABD’ye ithal edilmesini engellemek istediğini de belirtmişti.
Aynı zamanda Avrupa Birliği gibi ABD’nin yakın olduğu ülkelere yönelik gümrük vergilerini de artırabileceğini belirten Trump’ın hedefindeki asıl ülke ise Çin.
Çin’den elektronik ürün, çelik ve ilaç ithalatını dört yıl içinde sona erdirmeyi gündeme getiren Trump, Çinli şirketlerin ABD enerji ve teknoloji sektörlerinde gayrimenkul ve altyapı sahibi olmasını engellemeyi planlıyor.
GÖÇ POLİTİKALARINDA DEĞİŞİKLİK
Trump, ABD’ye yasa dışı yollarla girilmesini engellemeye yönelik ilk başkanlık dönemi politikalarını yeniden devreye alacağını ve ABD’nin göç almasını sınırlayacak kapsamlı değişiklikler getireceğini belirtmişti.
Meksika sınırından ülkeye giriş yapanların sığınmacı statüsü almasını zorlaştıracağını ifade eden Trump aynı zamanda ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme girişimini başlatacağını söylemişti. Böyle bir adımın hukuki sorunlar yaratacağı ve Kongre’deki Demokratların bu politikalara tepki göstereceği düşünülüyor.
Trump göçmenlerin çocuklarına resen vatandaşlık verilmesine son vereceğini de söylemişti. Bu muhtemel adım, ABD anayasasının 14. maddesinin uzun süredir kabul gören yorumuna zıt düşüyor.
PETROL ÇALIŞMALARININ YOĞUNLAŞTIRILMASI
Trump, federal topraklarda petrol aranması ve çıkarılması için gerekli izin süreçlerini basitleştirerek ülkenin petrol üretimini artırmayı ve yeni doğalgaz boru hatlarının inşasını teşvik etmeyi vaat etmiş; bu kapsamda Alaska’daki Kuzey Kutbu Yaban Hayatı Koruma Bölgesi’nde petrol çıkarılmasına izin vereceğini söylemişti.
Ancak petrol fiyatlarının görece düşük olduğu bu dönemde petrol şirketlerinin yeni üretim tesisleri kurmayı tercih edip etmeyeceği net değil.
Trump ayrıca, ABD’nin sera gazlarını azaltmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini ve nükleer enerjiyi destekleyeceğini söylemişti.
Selefi Joe Biden’ın elektrikli araçlara getirdiği teşvikleri ve emisyonları azaltmayı hedefleyen politikaları iptal edeceğini ifade eden Trump, ABD’nin yüksek miktarda enerji tüketen yapay zeka sistemlerinde rekabet gücünü koruması için enerji üretimini artırması gerektiğini belirtmişti.
VERGİDE İNDİRİM
Trump, ticaret ve enerji politikalarına ek olarak yeni istihdam yaratılmasını zorlaştırdığını ifade ettiği düzenlemeleri gevşetmeyi vaat etti.
Başkanlık dönemi esnasında 2017 yılında yürürlüğe koyduğu geniş çaplı vergi indirimlerinin devamını getirmeyi vaat eden Trump’ın ekonomi ekibi gelir ve kurumlar vergisini daha da düşürmeyi gündemine aldı.
Trump, ABD’de üretim yapan şirketler için kurumlar vergisini yüzde 21’den yüzde 15’e düşürmeyi vaat etti.
Trump ayrıca faizleri düşürmesi için ABD Merkez Bankası’na baskı uygulayacağını ancak doğrudan talepte bulunmayacağını ifade etti.