reklam
reklam
DOLAR34,9676% 0.18
EURO36,6424% 0
STERLIN44,3133% 0.09
FRANG39,1794% 0.13
ALTIN3.023,58% 0,57
BITCOIN99.630,78-1.522
reklam

Yunan profesörden İstanbul için deprem ve tsunami uyarısı: Erdoğan’ı işaret etti

6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya devam ettiğimiz günlerde Yunanistan’ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depremi ile ilgili konuştu ve net mesaj verdi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yunan profesörden İstanbul için deprem ve tsunami uyarısı: Erdoğan’ı işaret etti
reklam

Yunan kamuoyu, olası İstanbul depremi ile ilgili tartışmalara devam ediyor…

Ülkenin en saygın bilim insanlarından olan Profesör Efthymios Lekkas, İstanbul’da beklenen deprem ile ilgili konuştu. İstanbul’daki bazı ilçelerde tsunami uyarılarının asılmasına dikkat çeken Yunan medyası, Yunan jeoloji profesörünün sözlerine yer verdi.

Katıldığı bir canlı yayında konuşan Atina Üniversitesi’nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında görevli Lekkas İstanbul’da 7.5 Richter’e kadar güçlü bir depremin beklendiği yönündeki tahminlerle ilgili olarak, “Hazar’dan başlayıp Ege’de son bulan 1,300 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının kırılmamış ve büyük bir depreme neden olmamış tek bir parçası var, o da İstanbul’un güneyindeki sualtı bölgesinde yer alan faydır” dedi.

Lekkas, “Tahminler sadece Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanından grupların tahminlerine karşılık geliyor. Dolayısıyla şu anda İstanbul’da büyük bir deprem beklediğimiz kesin” diye ekledi.

Lekkas ayrıca deprem konusunun Türk siyasetini de etkilediğini dile getirdi.

ERDOĞAN’I İŞARET ETTİ

Yunan bilim insanı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi de deprem üzerinden kampanya yürütüyor ve kendi adayının İstanbul’da olası bir deprem felaketiyle daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor. Yani İstanbul’da, 20 milyonluk bir şehir olduğu için, nüfusun çok büyük bir risk altında olduğunu anlıyorsunuz” dedi.

Lekkas, İstanbul’da Ayasofya gibi yapıların da risk altında olduğunu söyledi.

Bilim insanı, “Statik yüklemeyle, yani deprem olmadan bile kırılganlık var. Nüfus birikimi ve yoğunluk nedeniyle maruziyetin çok büyük olduğunu düşünüyorum. İstanbul’daki konutların üçte biri sismik yönetmeliklerden önceki eski yapılar, üçte biri de sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar. Ama bu bize pek bir şey anlatmıyor. Çünkü daha geçen yıl Antakya’da ve daha geniş bir alanda yeni inşaatlara bile ne olduğunu gördük. En büyük sorunu yaşadıkları yer burasıydı, geçen yıl bu yapılar yıkıldı” dedi.

Yunan medyasında da Lekkas’ın açıklamaları geniş yer buldu. Lekkas, İstanbul’da yaşanabilecek olası bir depremin Yunanistan’ı etkileyip etkilememesinin kesin olmadığını belirtirken, “Depremin ne zaman meydana geleceğini, hangi dinamik ve geometrik özelliklere sahip olacağını görmemiz gerekiyor. Depreme bağlı olarak bunu göreceğiz” ifadesini kullandı.

reklam